onsdag 30 september 2015

Utveckla Strandgatan men genom en öppen process

 
I stadsfullmäktige tisdagkväll debatterades en studie över Strandgatan-Servicegatan. Under behandlingen klargjorde jag mitt ställningstagande i omröstningerna i stadsstyrelsen, vilka föregick fullmäktiges behandling.
 
Det är sannerligen komplicerat med stadsplaneändringar som avviker från den av fullmäktige godkända generalplanen. I detta fall har vi just en studie som härrör från en ansökan om byggande som avviker från nuvarande generalplan. Det finns ett förvaltningsbeslut som påpekar att det i ett sådant liknande fall behövs en helhetsbedömning före ett beslut kan tas om beslutet avviker från gällande generalplan. Detta gäller för att generalplanen inte är rättsligt bindande.
 
Det handlar om likabehandling av våra tomtägare och den lagliga möjligheten för våra innevånare att delta i processen. I stadsstyrelsen understödde jag en återremiss för att invänta det ändringsarbete av befintlig generalplan som redan är igångsatt. Oberoende av hur man i framtiden vill se tomten exploaterad så kan vi endast ändra så att vi tillåter högre exploatering än stadsarkitektens studie visar genom att ändra i den befintliga generalplanen.
 
När förslaget om återremiss inte vann i stadsstyrelsens första omröstning lade jag ned min röst eftersom sökanden inte önskat det resultat som studien nu visar och det är inte beslutat "Hur vi tänker exploatera Rönnbergstorg". Speciellt om man vill behålla luftigheten i området och kontakt med vattnet för många, behöver ändringsarbete sättas igång. För att komma vidare med utveckling av staden borde således en ny utredning genomföras, med en annan ansats än det stadsarkitektens studie visar i syfte att ändra generalplanen. Vi behöver skapa möjligheter för de som vill bygga men samtidigt göra det med ett öppet förfarande där Mariehamnarna görs delaktiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar