tisdag 6 oktober 2015

Sjöfartskluster stärker Åland

På Åland finns ett långt kunnande om sjöfart, både inom frakt och passagerartrafik mfl.. Varför pratar man då om att bilda ett kluster? Jo, för att det i en strategi egentligen finns alla ingredienser som vi har på Åland med utbildning, företagsutveckling, många underleverantörer och framsynt teknik men med ett kluster stärks samarbetet mellan sektorerna, tjänsterna och kringföretagen på ett framåtriktat sätt. Med ett eget kluster marknadsför vi tydligare den Åländska genuina sjöfarten som ger arbetsplatser och fortsatt näringsverksamhet.

Det finns många exempel på företag som verkar i anslutning till den Åländska sjöfarten, från säkerhet, maskin- och ingenjörsteknik till tvätt- och varuförsäljning. Passagerartrafiken och inte minst frakttrafiken ändrar hela tiden då verksamhetsförutsättningarna förändras. Då är det viktigt att omgivningen som utbildning, tjänsteleveranser och verksamheten i sig kan hänga med i utvecklingen.

Kompetent personal, produkter som efterfrågas och ett konstant utbud av varor och tjänster måste finnas för att hålla sjöfartsnäringen i ruljans. Därför måste vi ha nätverk för dessa komponenter som finns på Åland. Om det är åländska företag som levererar till näringen så stärker det Åland, annars går jobben och förtjänster helt enkelt till någon annan. Om förväntningarna är att det ska finnas stora leverantörer som plötsligt ska kunna leverera bulkmängder, då är också risken stor att leverantören finns någon annanstans än här. Våra verksamheter måste få möjlighet att växa steg för steg, vilket kan ske i ett klusternätverk.

Många nätverk för olika specialområden finns redan, men klustertanken är långsiktig och inkluderar förutsättningarna för företag på Åland. Därför har jag arbetat i Mariehamns stads kommitte för ett sjöfartskluster, ett arbete som nu konkretiseras av en arbetsgrupp under landskapsregeringen. Jag stöder en fortsättning av arbetet för 2016-2019.

Bilden: Under hösten lämnade jag över saker med sjöfartsanknytning från min avlidne far Stig Lindström till Sjöfartsmuseet i Mariehamn. Bland annat denna flytväst från gamla VIKING 1.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar