onsdag 7 oktober 2015

Vi kan ta ansvar över fler flyktingar

EU länderna bör dela på ansvaret för den enorma flyktingström som nu kommer över Medelhavet och då kan förstås Åland ta sitt ansvar också. De åländska kommunerna kan ta beslut om fler flyktingfamiljer till sin kommun eller ansvara tillsammans för någon familj och ordnar med boende och integration för dessa. Även kommunförbundet borde utgöra en plattform för samarbete mellan kommunerna, kring mottagandet och förmedla kunskap samt avtala om tjänster mellan kommunerna.

I nuläget borde vi agera istället för att utreda. Det finns en integrationsplan i landskapet som varje kommun kan besluta att följa. Sedan är det upp till kommunen att söka praktiska lösningar för att leva upp till planen och jobba med integration och frågeställningar.

Om vi börjar från ett beslut om att vi ska ta emot ett visst antal familjer så blir det lättare att tänka på genomtförandet. Vi borde hitta nya vägar för hur och vad vi kan göra för de som kommer hit, i en bana om hur skulle du vilja bli mottagen? Integrering i skola och arbetslivet, utbildning i svenska och vår kultur är nyckeln till en bra integrering i det åländska samhället samt att inflyttade kan ta del av vård och omsorg. Vissa nätverk finns redan och till och med föreningar som mångkulturella föreningen samt idrott och kulturföreningar där man skapar gemenskap genom intressen. Det ska vara tryggt att bo på Åland och vi kan dela med oss av vår närdemokrati.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar