fredag 2 oktober 2015

Samarbete, kompetens och förebyggande arbete på ÅHS stärker hela Åland.

Vi besökte ÅHS för att lära oss mer om hur vården fungerar idag och vad som behöver förbättras. Jag är imponerad av vårt fina sjukhus och hur man gradvis har börjat tänka nytt, fått till rätt resurser på rätt plats och utvecklar nya fungerande system. Framtidstro och engagemang finns bland personalen, ledningen och styrelsen. Vi ska behålla det som är bra och förbättra där det behövs.

Den nya akutbilen har förstärkt vården ute på fält och fyllt en lucka i akutvården ute i samhället. Det är både den särskilda kompetensen och den utrustning som akutbilen kan ta med sig som är speciellt med akutbilen. Den fyller ett särskilt behov. När det sker olyckor, sjukfall och kriser behövs en stark enhet som snabbt kan rycka in med rätt utrustning vid varje tillfälle.

Helikoptertransporterna bemannas med olika team om det handlar om sjukdomsfall eller patienttransporter. Därför behövs även sjukvårdare i skärgården som har beredskapsresurser och kan ge handräckning. En sådan resur kan bedöma svårare fall på plats och ge uppgifter till personal centralt som sedan skickar rätt team eller kan få hjälp att hantera situationen av fältchefen över telefon fram tills hjälpen anländer.

Ytterligare insatser behövs ofta i akutfall. Därför har man även utvecklat första insatsgrupper under det senaste året som samarbetar med akutsjukvården. De består av frivilliga brandkåren, röda korset och sjöräddningen. Detta är nytänk och ger en stor känsla av trygghet att höra talas om! Jag hoppas detta projekt kan fortgå och bli en bra resurs för ÅHS och samhället. De är ofta människor med hjärta och hjärna, vardagshjältar som har kunskap är bra för Åland.

För att allt ska fungera kring akutsjukvården behövs en alarmcentral med rätt digitaltsystem, personalresurser och en samarbetsförmåga. Tyvärr är detta vår akilles hel idag då man inte rott i
hamn vem som ska vara huvudman och hur det ska organiseras. Det är viktigt att vi omgående kommer till ett beslut om alarmcentralens organisering för att inte fördröja inledningen av våra akutinsatser som kan vara avgörande för utgången! Vad det gäller digitalisering och program kunde väl detta skötas som ett ÅDA projekt samt kanske systemet även kan driftas av ÅDA?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar