Ett hållbart jordbruk borde vara balanserat och i samklang med naturen. Därför behöver ett ökat jordbruk, särskilt ett ekologiskt sådant, ske parallellt med ökad djurproduktion men även tillsammans med konventionellt jordbruk. I Sverige har man gjort en beräkning om vad som skulle krävas för att jordbruket skulle vara hundra procent ekologiskt. Ja, enbart för växtnäring skulle det krävas tre miljoner kor. Alltså tio gånger så mycket kor som idag, för att få tillräckligt med gödsel. Och för djurproduktionen skulle krävas åkermark motsvarande en och en halv gånger Sveriges hela åkerareal till.
Att ge sig in i jordbruksdebatten är svårt, då den idag består av så
många delar och styrs av mycket pappersarbete mot EU och regler för att
få stöd och vara bärkraftigt. Samtidigt handlar det även om duktiga och
hårtarbetande företagare som behöver verksamhetsförutsättningar och
samma sociala skydd som alla andra. Det vill jag att vi uppmärksammar
och försöker att förbättra för jordbrukare att verka för Åland och på
Åland.
Men ur ett miljö och hållbarhetsperspektiv, socialt så
väl som ekonomiskt, bör man förstå att allt jordbruk inte kan bli
ekologiskt över en natt. Det finns förutsättningar för enskilda
intresserade jordbrukare och det ska vi uppmuntra samt visa vägen med
marknadsföring för det hållbara, rena och härproducerade jordbruket. Vad
kan vara bättre för Åland än att du och jag får både äta gott och
nyttigt samt ge turister produkter för dem att uppleva och njuta vid ett
besök hos oss. Sätt Åland på tallriken och tidigare skärgårdssmak är
projekt som vi ska ha mer av då de skapar långsiktigt goda
förutsättningar för Åland.
För att komma vidare med miljöaspekter
och ekologiskt jordbruk kan vi förbättra naturgödslet genom att ta vara
på biogas och använda restprodukten som näringsmedel på våra
jordbruksmarker. För hållbarheten betyder det även att avsätta kött- och
mejeriprodukter från våra djur- och mjölkproducenter. Det är möjligt
med rätt åtgärder och hållbara beslut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar