måndag 12 oktober 2015

Härproducerat och mer ekologiskt jordbruk, ja tack!

Ett hållbart jordbruk borde vara balanserat och i samklang med naturen. Därför behöver ett ökat jordbruk, särskilt ett ekologiskt sådant, ske parallellt med ökad djurproduktion men även tillsammans med konventionellt jordbruk. I Sverige har man gjort en beräkning om vad som skulle krävas för att jordbruket skulle vara hundra procent ekologiskt. Ja, enbart för växtnäring skulle det krävas tre miljoner kor. Alltså tio gånger så mycket kor som idag, för att få tillräckligt med gödsel. Och för djurproduktionen skulle krävas åkermark motsvarande en och en halv gånger Sveriges hela åkerareal till.

Att ge sig in i jordbruksdebatten är svårt, då den idag består av så många delar och styrs av mycket pappersarbete mot EU och regler för att få stöd och vara bärkraftigt. Samtidigt handlar det även om duktiga och hårtarbetande företagare som behöver verksamhetsförutsättningar och samma sociala skydd som alla andra. Det vill jag att vi uppmärksammar och försöker att förbättra för jordbrukare att verka för Åland och på Åland.

Men ur ett miljö och hållbarhetsperspektiv, socialt så väl som ekonomiskt, bör man förstå att allt jordbruk inte kan bli ekologiskt över en natt. Det finns förutsättningar för enskilda intresserade jordbrukare och det ska vi uppmuntra samt visa vägen med marknadsföring för det hållbara, rena och härproducerade jordbruket. Vad kan vara bättre för Åland än att du och jag får både äta gott och nyttigt samt ge turister produkter för dem att uppleva och njuta vid ett besök hos oss. Sätt Åland på tallriken och tidigare skärgårdssmak är projekt som vi ska ha mer av då de skapar långsiktigt goda förutsättningar för Åland.

För att komma vidare med miljöaspekter och ekologiskt jordbruk kan vi förbättra naturgödslet genom att ta vara på biogas och använda restprodukten som näringsmedel på våra jordbruksmarker. För hållbarheten betyder det även att avsätta kött- och mejeriprodukter från våra djur- och mjölkproducenter. Det är möjligt med rätt åtgärder och hållbara beslut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar