fredag 9 oktober 2015

Strukturer förändrar vi med gemensam helhetsplan

Kommunerna har en tuff situation när kraven via lagstiftningen ökar, planering och miljöproblem behöver lösningar men få som jobbar med frågorna finns. Vi efterfrågar bättre bemötande, tydligare regler och att alla ska vara delaktiga i beslutsprocesser på nya sätt (digitalt). För varje generation ändrar förväntningarna på kommunens service som speglar det globala samhällets förändring i stort. De personella resurserna räcker inte och arbetssätten behöver motsvara de nya kraven från kommuninnevånarna.



Min uppgift som politiker är att lyssna och föreslå lösningar samt peka med hela handen. För min del ser jag behovet att tillgodose ålänningarna med modern, rättssäker och likvärdig behandling och ha råd med socialt arbete, äldreomsorg och infrastruktur i större utsträckning än idag som det mest utmanande för kommunerna. Det är svårt när kraven via lagstiftningen ökar för att vi efterfrågar det. Planering och miljöproblem behöver lösningar men ingen eller få som jobbar med frågorna finns och vi vill ha bättre bemötande, tydligare regler och vara delaktiga i beslutsprocesser på nya sätt (digitalt). För varje generation ändrar förväntningarna och speglar det globala samhällets förändring i stort. De personella resurserna räcker inte och det är tungt för personalen samt att arbetssätten behöver motsvara de nya kraven från kommuninnevånarna i framtiden också.

Vi kommer att behöva se över strukturen och jobba för samgående mellan kommuner så att främst personella resurser kan utföra ett gott arbete tillsammans över ett bredare område men utan att minska på den närservice vi byggt upp, det vore oklokt. Bosättning och planering av samhällsstruktur görs med långsiktiga perspektiv. Samgående kan ske frivilligt och följa gällande lagar. Det ålänningarna har byggt upp kan vi även förändra på det sätt vi önskar. Vi ska arbeta med konkreta målsättningar om vad som är viktigt och genom en stegvis process med ett öppet förfarande. Vi förändrar där det är klokt och det finns majoriteter för. För arbetet behövs en gemensam helhetsplan, vilket jag är villig att jobba för att ta fram tillsammans t ex. genom ett projekt hos kommunförbundet eller gemensamt med kommunerna.

Bilden: "Man ser inte skogen för alla träd" är talande för dagens kommunsituation. Jag menar att det är dags att gallra och göra fint och trivsamt så att det som lever i skuggan kan börja växa?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar